21. julij 2023

35. grafični bienale Ljubljana v berlinski Hiši svetovnih kultur

35. grafični bienale Ljubljana v berlinski Hiši svetovnih kultur
Predstavitev 35. grafičnega bienala Ljubljana, HKW Berlin. Foto: Regina Sablotny. Arhiv Skica Berlin.

V sredo, 12. julija 2023, se je v berlinski Hiši svetovnih kultur (Haus der Kulturen der Welt; HKW) odvila predstavitev letošnjega 35. grafičnega bienala Ljubljana z naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa. V uvodu je Nevenka Šivavec, direktorica Mednarodnega grafičnega likovnega centra, na kratko spregovorila o Grafičnem bienalu Ljubljana in njegovi zgodovini. Sledila je predstavitev Ibrahima Mahame, umetniškega vodje prihajajočega bienala, ki je osvetlil osnovno idejo tokratne edicije. Mahama je pojasnil temeljna izhodišča bienalske razstave, ki je zamišljena kot praznina in prostor potenciala ter hkrati kot ekosistem prijateljstev in solidarnosti: »Kot kustose nas je tema bienala pripeljala do iskanja načinov, kako se lahko vrnemo v preteklost. Razstava bo predstavljena v več oblikah, zgodovinski, sodobni, pedagoški, zato se sprašujemo, kako uporabiti zgodovinske in druge oblike za vzpostavljanje novih dialogov. Ena najpomembnejših odločitev, ki smo jih sprejeli v dosedanjem procesu razstave, je bila, da jo odpremo študentom. Na začetku našega raziskovanja smo se podali na maratonski obisk slovenskih šol, kar je bila neverjetna izkušnja. Iz tega so se porodili zelo zanimivi predlogi, kuratorska ekipa pa je kot umetnike izbrala nekaj študentov, katerih dela bodo enakovredno predstavljena v okviru razstave.«

Na dogodku so o ideji bienala in sodelujočih umetnikih spregovorili še člani kuratorske ekipe Beya Othmani, Kwasi Ohene-Ayeh, Alicia Knock in Inga Lace, pogovor med njimi je povezovala Marie Hélène Pereira, višja kustosinja v HKW.

Posnetek dogodka, ki smo ga organizirali v sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom Skica Berlin in HKW, si lahko ogledate na našem profilu na Facebooku.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram