17. oktober 2023

Bienalski simpozij: Agyina, svarilo modrecev

Bienalski simpozij: Agyina, svarilo modrecev

V sklopu 35. grafičnega bienala Ljubljana, ki raziskuje ekosistem povezav, solidarnosti in zgodovin upora, ki izhajajo iz nekdaj tesnih vezi med poosamosvojitveno Gano in nekdanjo Jugoslavijo, bo med 16. in 18. novembrom v Ljubljani potekal mednarodni simpozij z naslovom Agyina: svarilo modrecev.

Javni program bienala kurira ganski kolektiv Exit Frame Collective, ki je za poimenovanje simpozija uporabil koncept Agyina, izposojen od največje etnične skupine v Gani in njihovega razumevanja posvetovalnega foruma, govori pa o tem, da je za tehtno razpravo ali pogovor potreben več kot en glas.

Tridnevni razširjeni programski lok simpozija s filmskimi projekcijami, predstavitvami, pogovori, predavanji, panelnimi razpravami, razstavami, vodstvi in druženji sledi kuratorskim izhodiščem 35. grafičnega bienala Ljubljana, ki raziskujejo praznino in prostor potenciala, pri tem pa odpirajo okno v kozmos oblik, solidarnosti, prihodnosti, odporov in transnacionalnih povezav. Ob praznini je ključno izhodišče bienala tudi ideja darov, inspirirana s politično ambicijo legendarnega ganskega umetnika in intelektualca s psevdonimom kąrî'k· achä seid'ou, ki si je na umetniški akademiji v Kumaseju prizadeval za emancipacijo poučevanja umetnosti in za prehod umetniškega dela od tržnega blaga k darilu. kąrî'k· achä seid'ou je osrednji govorec bienalskega simpozija v Ljubljani.

Program.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram