1. junij 2023

Iz praznine so prišli darovi kozmosa

Iz praznine so prišli darovi kozmosa
Fotografije in zapiski: Ibrahim Mahama

Umetniški vodja letošnjega bienala Ibrahim Mahama je k njegovemu snovanju povabil kompleksni svet kuratorskih entitet. Kolektiv Exit Frame, Alicia Knock, Selom Koffi Kudjie, Inga Lace, Beya Othmani in Patrick Nii Okanta sledijo Mahamovi kuratorski smeri, ki jo je navdihnilo njegovo dolgoletno zanimanje za obete afirmativne in emancipacijske politike prvega predsednika Gane, panafriškega teoretika Kwameja Nkrumaha. Njegova vizija je navdihnila ustvarjanje intelektualne, kulturne, znanstvene in ekonomske infrastrukture, pri čemer so sodelovali tudi arhitekti, projektanti in urbanisti iz nekdanje Jugoslavije.

Iz praznine so prišli darovi kozmosa ponuja razmislek o prepletenosti grajenih okolij, infrastrukture in materialov z modernimi zgodovinami protikolonialnega in protiimperialističnega boja, nacionalizma, internacionalizma in njihovih sodobnih odmevov.

Bienale odpira vprašanja o oblikah življenja, ki naseljujejo te infrastrukture danes, in razmišlja o praznini, ki so jo ustvarili politični neuspehi, ter o njenem potencialu, da služi kot prst za gojenje različnih odnosov, utemeljenih na solidarnosti, prijateljstvu in intimnosti.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram