18. september 2023

Nagrajenci 35. grafičnega bienala Ljubljana

Nagrajenci 35. grafičnega bienala Ljubljana
Tejswini Narayan Sonawane v Cukrarni. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Na otvoritvi 35. grafičnega bienala Ljubljana, je mednarodna žirija 35. grafičnega bienala Ljubljana v sestavi Bojana Piškur, Aziza Harmel, Raphael Chikukwa, Natalija Vujošević, Marie Helene Pereira in Zohra Opoku razglasila nagrajence 35. grafičnega bienala Ljubljana.

Veliko nagrado 35. grafičnega bienala Ljubljana je prejela Tejswini Narayan Sonawane, grafičarka, ki v svojem delu razkriva osebne zgodbe, čustvena stanja, dinamiko odnosov in preobrazbo. V družbi, kjer spol odloča o posameznikovih svoboščinah, se določena inhibicija sebstva odraža v izgubi samolastništva. V Južni Aziji se mnoge ženske soočajo s takšno eksistenco, saj o njihovem življenju odločajo moški. Tejswini Narayan Sonawane izpostavlja prehode sebstva kot nekakšnega migranta in stanja preobrazbe, kadar si posameznik prizadeva rasti, se izobraževati, osvoboditi, najti druge poti.

Poleg tega umetnica preoblikuje migrantske avtoportrete tako, da jih prekrije s podobami živali. Plasti, ki jih vrezuje v svoje delo, so metafore za naša čustvena stanja. Mačke in ptice čustvujejo z lahkoto, ne za maskami prevare in ne da bi skrivale bolečino, jezo ali naklonjenost. Čeprav se ljubezen med živalmi zdi kratkotrajna, njihov spomin pa končen, ljubijo brezpogojno in se borijo le za osnovne potrebe, kot so hrana, ozemlje in reprodukcija. V nasprotju s tem pa ljudje gradijo institucije, kot so religija in nacionalne države, da bi zameglili prvobitne strahove in želje. Umetnica se poglobi v zgodbe o živalih, ki ljudi spomnijo na njihove lastne vrline in šibkosti, zato lahko o resnih vprašanjih govori na igriv način.

Nagrado za raziskovalno rezidenco je prejel School of Mutants, posebno omembo pa Kolektiv Krater in Soghra Khurasani.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram