17. oktober 2023

Napoved druge epizode podkasta To ni nobena umetnost

Napoved druge epizode podkasta To ni nobena umetnost
Ibrahim Mahama, snemanje podkasta To ni nobena umetnost. Foto: Dobre zgodbe. Arhiv MGLC.

V drugi epizodi se Nevenka Šivavec pogovarja z Ibrahimom Mahamo, umetniškim vodjo 35. grafičnega bienala Ljubljana. Ibrahim ni le eden ta hip najbolj prepoznavnih mladih afriških umetnikov, temveč je tudi izjemno zanimiv sogovornik, ki se v svojem razmišljanju ne omejuje na vlogo umetnosti, kot jo razumemo na zahodu. V pogovoru, ki je nastal dober teden pred otvoritvijo bienala, se dotakneta njegovega dela, pa tudi njegovega zasebnega življenja – odraščanja, študija, zgledov in razlogov za to, kako umetnost in njeno vlogo živi in udejanja danes.

Ganski umetnik v pogovoru poslušalcem priporoča tudi nekaj avtorjev in knjig, ki bodo pomagale odstreti pogled na nam včasih vsaj na videz oddaljeno kulturo in zgodovino:

* Chinua Achebe: Things Fall Apart (Razpad, Založba /*cf., 2007)

* vse knjige avtorice Chimamande Ngozi Adichie (v slovenščino so prevedena njena dela: Polovica rumenega sonca, Založba Sanje, 2008; Amerikanka, Založba Sanje, 2014; Škrlatni hibiskus, Založba Sanje, 2017; Vsi moramo biti feministi, Založba Sanje, 2017; Ljuba Ijeawele: Feministični manifest v petnajstih predlogih, Založba UMco, 2022; Zapiski o žalovanju, Beletrina, 2022)

* Yaa Gyasi: Homegoing

* Ayi Kwei Armah: Fragments, The Beautiful Ones Are Not Yet Born

Drugi epizodi podkasta prisluhnite na:

https://podcasters.spotify.com/pod/show/mglc-ljubljana

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram