Sanaz Sohrabi: Prizori ekstrakcije, filmski esej


Torek, 19. 9. 2023 / ob 20.00
PLAC – Participativna ljubljanska avtonomna cona

Prizori ekstrakcije, izvirni naslov v perzijščini: صحنه های استخراج , »Sahnehaye Estekhraj«, filmski esej, 43 minut, DCP z zvokom 5.1, Kanada/Iran, 2023

Film Prizori ekstrakcije gledalca popelje na sprehod po arhivih podjetja British Petroleum, kjer so fotografije in posnetki, ki hranijo dokaze o tej široki kolonialni mreži geoloških raziskav. Te so potekale po vsem Iranu, segle pa so tudi na druga območja, kjer so imeli Britanci koncesije za nafto, v Papui in jugovzhodni Aziji. Film prikazuje tehnično in socialno prepletenost med naftno infrastrukturo in kamero v času, ko je British Petroleum deloval v iranskem naftnem bazenu.

Prizori ekstrakcije so drugi del trilogije filmskih esejev, ki razkrivajo razmerja med politično ekonomijo fotografije, arhivskimi tehnologijami in vizualno zgodovino pridobivanja virov v Iranu. Prvi del je film One Image, Two Acts (Ena podoba, dve dejanji; 2020), ki je bil prikazan na več kot dvajsetih filmskih festivalih in je, odkar je bil novembra 2020 prvič prikazan na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Montrealu, prejel že sedem nagrad.

Film Prizori ekstrakcije je nastal po naročilu umetniškega centra VOX Centre de l'image contemporaine iz Montreala.


Drugi dogodki

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram