Zaključni dnevi bienala


Četrtek, 11. 1. 2024 — Nedelja, 14. 1. 2024
Bienalska razstavišča po Ljubljani

SPORED ZAKLJUČNIH DNI BIENALA

Četrtek, 11. januar, 17.00–18.00, Cukrarna
Tematsko vodstvo po bienalu, vodi Natalija Majsova, kulturologinja

V kozmičnem merilu so kategorije, kot sta preteklost in prihodnost, v razmerjih, ki jih redko lahko neposredno izkusimo. Umetnost je lahko eden od portalov, ki omogočajo tovrstne transtemporalne izkušnje. Drugi portal je spomin. Kulturologinja Natalija Majsova bo v vodstvu po 35. grafičnem bienalu Ljubljana odvijala spominske plasti izbranih razstavljenih del, kot prešite s potencialnostmi in obenem krhke in efemerne.
Natalija Majsova je izredna profesorica in raziskovalka na Oddelku in katedri za kulturologijo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s spominskimi študiji, teorijami kulture in filmskimi študijami ter medijsko arheologijo. Je vodja slovensko-hrvaškega raziskovalnega projekta o estetiki in strategijah spominjanja v popularni kulturi MEMPOP (2023-2026).

Vstopnina

Petek, 12. januar, 15.00–18.00, SVS Atelje (Štefanova ulica 12)
Zaključek s skupino SVS in razstava

Skupina Sreda v Sredo (SVS) je bila ustanovljena leta 2019 v Ljubljani. V kleti enega izmed stanovanjskih blokov v središču Ljubljane so člani skupine v slogu razmišljanja »Do It Together« vzpostavili grafično delavnico, kjer pretežno v tehnikah globokega tiska ustvarjajo sami ali z gosti. V sklopu 35. grafičnega bienala Ljubljana so vsak petek med 15. in 18. uro odprli svoja vrata kot prizorišče grafičnega bienala in kot sproščeno delovišče in srečevališče hkrati. Na sedemnajstih srečanjih so gostili razne umetnike in več kot 200 obiskovalcev iz Belgije, Nemčije, Francije, Švice, Poljske, Avstralije, Slovaške, Indije, Romunije. Skupaj z gosti so ustvarili več kot 20 različnih grafičnih del. Na zadnjem srečanju v okviru bienala se na posebej za to priložnost pripravljeni razstavi del, ki so nastala v sklopu sproščenih petkovih druženj, med drugimi predstavljajo: Maja Poljanc, Hana Stupica, Farah Sara Kurnik, Marko K. Gavez, Filip Kolačkov, Jure Engelsberger, Martin Fujan, Žiga Sever, Nik Leban, Suna Srdić, Flora Omerčević, Selom Koffi Kudjie.

Vstop prost

Sobota, 13. januar, 11.00–18.00, MGLC Grad Tivoli

Gostovanje: Eksperimentalna grafična delavnica v Havani, Kuba/Taller Experimental de Gráfica de la Habana

V času kubanske revolucije v petdesetih letih 20. stoletja, ki se povezuje z začetki hladne vojne in nastankom gibanja neuvrščenih leta 1961, je grafika postala pomembno orodje politične propagande in aktivizma. V tem obdobju je bilo ustanovljenih več grafičnih delavnic, med drugim še danes delujoča Eksperimentalna grafična delavnica v Havani (Taller Experimental de Gráfica de La Habana), v katerih so se umetniki seznanjali z grafičnimi tehnikami in ustvarjali prostor za politično in družbeno kritiko prek umetnosti.

V okviru gostovanja organiziramo:

Javno predavanje:
11.00–12.00, MGLC Grad Tivoli
:
Dimni obročki (r)evolucije kubanske grafike

Kaj je navdihovalo kubansko grafično ustvarjalnost v preteklih in polpreteklih obdobjih in kaj jo vodi danes? Beseda bo tekla o spremembah, tehnikah in razmerjih med umetnostjo, tobačno industrijo, posterjih in tiskih.

Vstop prost. Prijave na trgovina@mglc-lj.si

Eksperimentalna grafična delavnica:
12.30–18.00, Grafični atelje MGLC:
Dimne zavese, knjiga umetnika

V tehniki linoreza in chine collé (z uporabo cigaretnih nalepk) bomo izdelali knjigo umetnika formata A4 v nakladi 9 izvodov (za vse udeležence in dva za arhiv Grafičnega bienala Ljubljana). Na delavnico vzamemo največ sedem udeležencev. Primerno za strokovnjake, izkušene ljubitelje grafičnega ustvarjanja in študente umetniških šol.

Prijave s kratkim opisom izkušenj pošljite po 3. januarju na lili.sturm@mglc-lj.si.

Kotizacija: 25 EUR.
Darilo MGLC-ja! S plačano kotizacijo za delavnico imate plačano tudi letno članarino za leto 2024 za Klub prijateljev bienala; več o klubu.

Predavanje in delavnico izvaja Yamilys Brito Jorge, umetnica in direktorica Eksperimentalne grafične delavnice v Havani. (v angleškem jeziku)
Yamilys Brito Jorge se je rodila leta 1972 v Havani na Kubi. Leta 1991 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost San Alejandro, leta 1996 pa še na osrednji kubanski umetniški akademiji Instituto Superior de Arte v Havani. Umetnica s sopostavljanjem simbolov in podob, povezanih z zgodovino Kube, pa tudi z njeno arhitekturo, folkloro in tradicijo, ustvarja grafike v mešani tehniki, s katerimi raziskuje koncepte, kot so spomin, izoliranost in nostalgija za domovino in nacionalno identiteto. Že več kot 20 let grafiko tudi poučuje; razstavljala pa je na Kubi, v ZDA, na Haitiju, v Španiji, Franciji in Nemčiji. Iz umetniških del Yamilys Brito Jorge je vseskozi vidno pretanjeno poznavanje medija, saj ji s popolnim obvladovanjem grafičnih tehnik vedno znova uspe ujeti občutljivo ravnovesje med tehniko in igrivostjo ter najti edinstven umetniški izraz.

Takole pravi:
»Moje delo je na papirju. Možnosti, ki jih ponuja grafični medij, me navdušujejo. Obožujem spominke iz drugih držav – stare filmske trakove, gledališke vstopnice, starinske razglednice, fotografije, plakate in stara, na roko napisana pisma. Moje delo sestavljajo spominki, suvenirji in njihovi ostanki, v katerih prepoznavam zbirateljske koščke srca, duše in časa. Zame je realnost močnejša od vsega drugega. V svojemu delu uporabljam vse grafične tehnike in postopke, pri ustvarjanju posameznih del pa kombiniram tudi tri ali štiri postopke hkrati.«

Več o umetnici na Instagramu: #yamilysbritojorge

Nedelja, 14. januar, 11.00–16.00, vsa razstavišča
Maratonsko vodstvo z umetniškim direktorjem in kuratorji 35. grafičnega bienala Ljubljana

Voden ogled bienalskih razstavišč z bienalskim busom. Vodijo Ibrahim Mahama, Kwasi Ohene-Ayeh (Exit Frame Collective), Selom Koffie Kudjie in Patrick Nii Okanta Ankrah.
Voden ogled poteka v angleškem jeziku.
Zbirno mesto: MGLC Švicarija.

Program ogleda:

11.00–11.30, MGLC Švicarija: uvodna predstavitev bienala in ogled razstave

11.40–12.40, MGLC Grad Tivoli: obisk Yamilys Brito Jorge, umetnice in direktorice Eksperimentalne grafične delavnice v Havani (Grafični atelje MGLC), in ogled razstave.
Zaključek s pogovorom kustosa Gregorja Dražila in umetnika Azada Karima.
Poudarek bo na predstavitvi grafikov na razstavi, ki so na bienalu sodelovali že v preteklosti, in na tem, kako je jugoslovanska vključujoča zunanjepolitična strategija dobila odraz v dolgem seznamu držav udeleženk na grafičnem bienalu. Izkušnjo sodelovanja na bienalu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja bo z nami delil Azad Karim, iraški Kurd, ki od konca sedemdesetih let živi in ustvarja v Sloveniji. (pogovor poteka v slovenskem jeziku)

12.55: odhod bienalskega busa izpred Moderne galerije, na Bleiweisovi cesti, proti Cukrarni, Poljanski nasip 40

13.10–14.00, Cukrarna: ogled razstave, ob 14.00 nas bus odpelje v PLAC, Linhartova 43

14.15–14.45, PLAC – Participativna ljubljanska avtonomna cona: obisk prizorišča, ob 14.45 nas bus odpelje v Krater, Bežigrajska gradbena jama, vhod s Peričeve ulice

15.00–15.30, Krater, Kreativni laboratorij v gradbeni jami: obisk prizorišča, ob 15.30 nas bus pelje nazaj do Moderne galerije

15.45–16.15, Atelje SVS

Vstop prost. Prijave na trgovina@mglc-lj.si


Drugi dogodki

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram