Vodstvo po razstavi prejemnika velike nagrade 34. grafičnega bienala Ljubljana


Četrtek, 12. 10. 2023 / 17.00—18.00
RAVNIKAR GALLERY SPACE

Transformella: Cinis’ Forking [4.4.6.10.1] – Die Schützlinginnen and Neverlife in Symbolic Terrain, vodstvo po razstavi prejemnika velike nagrade 34. grafičnega bienala Ljubljana

Leta 2021 je bila glavna nagrada Grafičnega bienala Ljubljana podeljena JP Raetherju za Protekto.x.x 5.5.5.1 Precipitation, delo, ki ga je podpisala Protektorama, ena Raetherjevih konstruiranih identitet. Skupaj tvorijo hibridno formacijo avtorstva, imenovano aLifveForms, ki sestojijo iz mnogih vej življenja, med njimi tudi Transformellae. Te so se prvič pojavile leta 2010, da bi raziskale reproduktivne tehnologije in možnosti za reproduktivne prihodnosti onkraj horizonta ReproNormalnosti.

Transformella je Umetna Identiteta, »SelfSister« in AlterIdentitetna aLifveForm. So prve v veji življenja Transformellae. Leta 2015 so se razcepile v Transformella malor in začele posegati v t. i. Ikealnost v lokalnih trgovinah, kjer se množično reproducirajo izdelki za dom in družinski modeli. Od takrat so se pojavile v različnih Ikealnostih v Berlinu, Varšavi, Hamburgu in Düsseldorfu. Leta 2021 so zapustile svoje starejše Sebstvo kot iz pepela rojena in nekrotizirajoča Sinkamme, Transformella cinis.

Mešana resničnost Cinis‘ Forking [4.4.6.10.1] predstavi rituale Transformell v Ikealnosti in pripoveduje o njihovi mutaciji v novo različico – Transformella cinis. Transformella prinašajo prepotrebni poseg v narative in mite, ki predstavljajo temelj reakcionarnih politik in naraščajočih sil ponovne tradicionalizacije, ter spletajo življenjsko nit, ki povezuje reproduktivne in ekološke skrbi, da bi »skomunirale« (communeer) metabolizem za bivanje primernega sveta.

Kuratorka: Tjaša Pogačar

Vstop prost.


Drugi dogodki

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram