El Warcha v dialogu z uporabniki PLAC – Participativna ljubljanska avtonomna cona

Prebrisani načini zlaganja stolov, 2022–2023, instalacija (stoli, metle, kabelske vezice, lesene deske) Zastave iz Boustila, 2022, zastava (tekstil, kovinski obročki)

El Warcha v dialogu z uporabniki PLAC – Participativna ljubljanska avtonomna cona
El Warcha, Prebrisani načini zlaganja stolov, 2023, delavnica, PLAC. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Delavnica oblikovalskega studia El Warcha je navzven odprt laboratorijski prostor, namenjen produkciji in refleksiji, ter prostor srečevanj, ki oblikujejo in krepijo družbene vezi v ožjem lokalnem okolju. Kolektiv spodbuja participatorno izmenjavo znanja, njihova dela pa so vedno trdno zasidrana v lokalno okolje in prebivalcem ponujajo možnost, da sooblikujejo prostor, v katerem živijo. Prebrisani načini zlaganja stolov so funkcionalne skulpture, ki jih lahko obiskovalci preoblikujejo s pomočjo preprostih tehnik sestavljanja in z upoštevanjem zakonitosti sestava. Razstavljeni prototipi so izdelani v sodelovanju z uporabniki PLAC. Zastave iz Boustila so nastale v večletnem projektu s prebivalci soseske Boustil. Za javni trg v Tuniziji so zbrali tekstualne fragmente iz grafitov, plakatov in napisov na zunanji strani trgovin ter na podlagi tipografskih nalog ustvarili serijo zastav. Kolektiv El Warcha svojo prakso izdelovanja pohištva in umetniških instalacij razume kot pedagoško orodje in kot sredstvo za državljansko delovanje, ki funkcionira kot alternativa tradicionalnim institucionalnim okvirom, in z njihovo pomočjo razvija igrive načine vstopanja v muzeje in urbane prostore.

El Warcha je kolaborativni oblikovalski studio, ki od leta 2016 deluje v Tunisu, Tunizija.

PLAC, kratko za Participativna ljubljanska avtonomna cona, se nahaja v bivši delavski menzi, ki jo je država več kot desetletje pustila propadati. Septembra 2022 se je PLAC odprl za širšo javnost. V njem se je vzpostavilo vrsto prostorov, namenjenih participativnemu sodelovanju skupnosti. Poleg osrednjega prostora, kjer večkrat organizirajo ljudsko menzo, kulturne in politične dogodke, delavnice, sestanke, skupščine, so tu tudi knjižnica, telovadnica za borilne veščine ter drugi prostori, namenjeni delavnicam, vajam ter različnim možnostim soustvarjanja. PLAC je odprt vsak dan od najmanj opoldan do polnoči in vedno pripravljen za sodelovanje.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram