Ilona Németh

Arhiv Sladkorja z vzhoda, od 2017 (izbor iz video arhiva), 2023, site-specific instalacija (video). V sodelovanju z arhitektom Mariánom Ravaszem. Izbor iz video arhiva v sodelovanju s Cukru production/Martina Slovaková. Z dovoljenjem umetnice.

Ilona Németh
Ilona Németh, Arhiv sladkorja z vzhoda, site-specific video instalacija v Galeriji Trafó v Budimpešti, 2022. Foto: Dávid Bíró, Galerija Trafó, Budimpešta.

Umetniško-raziskovalni projekt Sladkor z vzhoda odseva vidike novejše evropske zgodovine skozi prizmo stanja sladkorne industrije v Srednji Evropi. Ilona Németh z umetniškim raziskovanjem in obsežno interdisciplinarno publikacijo* raziskuje vzroke za propad proizvodnje sladkorja v Srednji Evropi. V tem okviru sladkor razume kot metaforo za nenehno spreminjajočo se predstavo o Evropi in svetu. Povečati skuša tudi vidnost zgodovine sladkorja in jo postaviti na globalni zemljevid zgodbe o sladkorju, pri čemer upošteva pretekle in tudi sedanje učinke kolonizacije. Projekt Sladkor z vzhoda opozarja na družbene posledice preteklih političnih in poslovnih odločitev, odpira vprašanja odgovornosti in diagnosticira izvore sedanje krize. Po mnenju avtorice lahko s preučevanjem in razumevanjem skupne preteklosti ustrezneje odločamo o zadevah, ki vplivajo na prihodnost. Razstavljeni intervjuji in video eseji so iz arhivske zbirke projekta Sladkor z vzhoda, ki šteje približno 20 videoposnetkov. Vključeni so intervjuji s ključnimi akterji in strokovnjaki s področja sladkorne industrije v Franciji in Srednji Evropi.

R. 1963, Dunajská Streda, Slovaška. Živi in dela v Dunajski Stredi, Slovaška.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram