Eric Gyamfi

Tikov atlas: primeri iz Ljubljane, 2023, digitalni odtisi (emulzije za cianotipijo in emulzije s tikovcem na rajon batistu, digitalni odtis na folijo za okna)

Eric Gyamfi
Eric Gyamfi, Tikov atlas: Od kod začnemo, z razstave Ekologije od drugod, Contemporary Arts Center, Cincinnati, USA, 2023. Foto: Eric Gyamfi.

Eric Gyamfi predstavlja niz del, ki so nastala v poglobljenem raziskovalnem procesu, v katerem avtor svoje zanimanje za stare fotografske procese združi s podrobno študijo rastlin. Gyamfi s pomočjo steklenih negativov in fotografskega aparata podobe ujame na steklo, kjer se vežejo s kemikalijami, občutljivimi za svetlobo, ter jih nadalje obdela. Ta postopek nadgradi z uporabo rastlinskih izvlečkov in drugih anorganskih snovi oziroma sredstev, ki jih nanaša na steklo oziroma tkanino. V začetnih poskusih je uporabljal naključno izbrane rastlinske vrste, na koncu pa je kot osnovo za podobe izbral tikovec. Malodane alkimijski postopek z listi tikovca vključuje več korakov in v enem izmed njih se tkanina, namočena v kemikalije za cianotipijo, izpostavi svetlobi. Na tkanini tako nastanejo močno kontrastne oblike, te nato pobeli, za kratek čas potopi v kad s prekuhanimi listi tikovca in posuši. Gyamfijeva dela podobo razkrivajo kot dejavnost in proces, ki se pokaže v formi, kar je v likovnih upodobitvah običajno prikrito.

R. 1990, Bekwai, Gana. Živi in dela v Akri, Gana.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram