Jihan El Tahri

Prešitje solidarnosti, 2023, instalacija (sitotiski na jutovini in bombažnem muslinu – natisnjeni v Grafičnem ateljeju MGLC, fotografije, verige, gajbice, tekstil, video in zvočni posnetki, arhivski dokumenti)

Jihan El Tahri
Predsednika Jawaharlal Nehru in Gamal Abdel Naser v bombažni zadrugi. Z dovoljenjem: osebni arhiv JT v hrambi Aleksandrijske knjižnice.

Vizualna umetnica in filmska ustvarjalka Jihan El Tahri proučuje strukturo povojnih zavezništev transnacionalne solidarnosti. Z instalacijo sprašuje, katere niti, tako vidne kot nevidne, so držale skupaj mrežo odnosov, ki je podpirala internacionalistična gibanja, kot sta gibanje neuvrščenih in panafrikanizem. Pri tem jo je navdihnila praksa afriških komemorativnih oblek. V delu uporabi natisnjene portrete slavnih revolucionarjev, »utemeljiteljev neodvisnosti«, prizor pa zasidra pod okriljem njihove trajne zapuščine. Za okvir raziskave postavi redko videno pristno fotografijo voditeljev gibanja neuvrščenih, ki se smejejo na vrhu v Beogradu leta 1961. Fragmentira jo na potiskani jutovini. Jihan El Tahri zanimajo zgodbe in zgodovina, ki se razvijajo vzporedno z uradnimi predstavitvami. Našo pozornost usmeri na bistveno nit solidarnosti, ki se odvija na osebni ravni s prijateljstvom in tovarištvom. Drugi elementi instalacije izkoriščajo analogije in podobnosti, denimo Atlas, ki stke trenutke in projekte, ki so utrdili ta zavezništva. Montaže videov sopostavljajo podobe iz Egipta in Indije po njuni osamosvojitvi in v ospredje postavljajo osrednjo vlogo bombažne industrije v njunem boju za samoodločbo. Bombaž in vlakna so vseprisotni v umetničinem raziskovanju, blago in tekstil pa postavlja kot potencialni prizorišči transnacionalnih srečanj in nosilcev revolucionarnega etosa.

R. 1963, Bejrut, Libanon. Živi in dela v Berlinu, Nemčija.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram