School of Mutants (Hamedine Kane, Stéphane Verlet-Bottéro)

Sam sem svoje lastno sonce, 2023, instalacija (dvokanalna video instalacija z zvokom, 15 lesorezov – natisnjeni v Grafičnem ateljeju MGLC, zastava iz blaga)

School of Mutants (Hamedine Kane, Stéphane Verlet-Bottéro)
Ousmane Sembene: God’s Bits of Wood [Božji koščki lesa], New York: Doubleday Publising, 1970.

Izhodišče School of Mutants je raziskava o vlogi univerz, projektov javnih šol in hkrati utopičnosti akademskih ambicij v poosamosvojitvenih procesih oblikovanja državnih struktur v Senegalu in Zahodni Afriki. Z delom, ki sta ga ustvarila za bienale, umetnika svojo pozornost usmerjata v prakso prevajanja kot dejanja gostoljubnosti. Delo temelji na opusu senegalskega filmskega ustvarjalca Ousmaneja Sembeneja (1923–2007), čigar cilj je bil ustvarjati podobe in besedila, ki bodo nagovorila širšo javnost onstran krogov intelektualne buržoazije tistega časa. Sembene je svoje filme razumel kot večjezične prevode svoje literature, pisanje in prevajanje (filmov in romanov) pa kot etična dejanja deljenja in vključevanja. Serija grafik prikazuje naslovnice knjig in filmske plakate del postkolonialnih afriških avtorjev in filmskih ustvarjalcev, kot so Ousmane Sembene, Souleymane Cissé, Abderrahmane Sissako in drugi umetniki iz njihovih krogov, ki so bila prevedena v slovanske jezike ter objavljana v nekdanji Sovjetski zvezi in Jugoslaviji. Prikazujejo ključna dela zahodnoafriških protikolonialnih intelektualcev, ki so aktivno sodelovali v mednarodnih levičarskih bojih 20. stoletja in katerih poti so se križale v sovjetskih filmskih šolah. Znana izjava Sembeneja je: »Evropa ni moje središče. Zakaj bi bil sončnica in se obračal za soncem? Sam sem svoje lastno sonce.« Zastava je poklon tem besedam, ki odmevajo v sodobnih bojih proti imperializmu.

School of Mutants [Šola mutantov] je skupnostna platforma za umetnost in raziskovanje. Ustanovljena je bila leta 2018 v Dakarju, Senegal.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram