Soghra Khurasani

Sence pod mojim nebom – 5, 2022, lesorez na papir; Krhko 3, 2021, jedkanica na papir; Krhko 2, 2021, jedkanica na papir; Krhko 1, 2021, jedkanica na papir. (© Soghra Khurasani. Z dovoljenjem Soghre Khurasani in TARQ.)

Soghra Khurasani
Soghra Khurasani, Krhko 2, 2021, jedkanica na papir, velikost papirja 49 x 70 cm. © Soghra Khurasani, 2021. Z dovoljenjem Soghre Khurasani in TARQ

Soghra Khurasani skozi krhke pokrajine, ki jih opazuje iz svojega studia v bližini mesta Baroda v Indiji, raziskuje teme enotnosti in identitete. Njena dela z živahnostjo barv ter polnostjo tekstur razkrivajo večplastno umetniško domišljijo in z vizualnimi metaforami spregovorijo o verskih in nacionalnih identitetah, rasizmu, neenakosti spolov in kastni diskriminaciji. Khurasani v središče svoje prakse postavlja globoko povezanost med človeškimi telesi in naravo ter kot osnovni okvir za svoje živahne krajine redno uporablja naravne oblike. Umetnica na bienalu predstavlja tri jedkanice z naslovom Krhko in lesorez iz najnovejše serije del z naslovom Sence pod mojim nebom. Seriji je ustvarila v času pandemije ter ju leta 2021 predstavila v galeriji TARQ v Mumbaju in leta 2022 na umetniškem sejmu Art Dubai. Serija Krhko zaobjema niz nežnih odtisov na trdo (cinkovo) matrico, ki spominjajo na plasti kože in tako predstavljajo krhkost telesa in neznane organske oblike. Z lesorezi iz serije Sence pod mojim nebom pa umetnica raziskuje, kako nekateri posamezniki neposredno nosijo breme občutljivih vprašanj, čeprav vsi živimo pod istim nebom in se soočamo s skupnimi človeškimi in naravnimi preizkušnjami.

R. 1983, Ramačandrapuram, Andra Pradeš, Indija. Živi in dela v Barodi, Gujarat, Indija.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram