Yasmina Benabderrahmane

La Bête, moderna pripovedka Yasmine Benabderrahmane, 2020, multimedijska instalacija (video in zvočni posnetki). Delo je bilo zasnovano in izdelano v kontekstu nagrade za ustvarjanje mladih LE BAL/ ADAGP 2019.

Yasmina Benabderrahmane
Yasmina Benabderrahmane, Ready-Made Mécanique, 2018–2020. La Bête, moderna pripovedka Yasmine Benabderrahmane. Fotografija iz videa. © Yasmina Benabderrahmane in ADAGP, Pariz.

V La Bête se prepletata dve zgodbi, ki sta se odvili med več potovanji umetnice v Maroku, kamor se je vrnila po desetih letih. Prva zgodba prikazuje njeno ponovno srečanje s sorodniki v atlaški vasi Chichaoua, druga pa njeno srečanje z ogromnim gradbiščem La Bête [Zver] v dolini reke Bou Regreg v Maroku, v regiji, od koder prihaja njena družina. Postavitev ogromne strukture, državnega kulturnega centra, zgrajenega po načrtih arhitekturne zvezdnice Zahe Hadid, je osušila tla na celotnem območju in iz okoliške pokrajine ustvarila puščavo. Podobe prikazujejo nasprotje med goltajočo arhitekturo, ki se širi izpod strojev gradbenih delavcev, in ohranjujočimi oblikami življenja, ki jih vzdržuje ponavljanje starodavnih gest in žrtvenih ritualov. Yasmina Benabderrahmane, ki s svojo super 8-mm kamero skoraj kompulzivno zajema svet, je iz spontanih situacij resničnega življenja nabrala nekaj videofragmentov, ki jih obravnava kot skulpture. Sestavlja jih v dialog med svetom, kjer so telesa in zemlja eno, in svetom, kjer ljudem in zemljiščem ritem določa beton.

R. 1983, Rueil-Malmaison, Francija. Živi in dela med Parizom, Francija, in Rimom, Italija.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram