Transformella

Transformella: Cinis’ Forking [4.4.6.10.1] – Die Schützlinginnen and Neverlife in Symbolic Terrain

Transformella
Svetišče Transformella malor ikeae (die Schützlinginnen, die Schützende), fotografija instalacije, K-T Z, Berlin 2021. Foto: def image. Z dovoljenjem umetnika. Kraupa-Tuskany Zeidler, Berlin.

15. september 2023–12. november 2023
RAVNIKAR GALLERY SPACE, Vošnjakova ulica 4

Leta 2021 je bila glavna nagrada Grafičnega bienala Ljubljana podeljena JP Raetherju za Protekto.x.x 5.5.5.1 Precipitation, delo, ki ga je podpisala Protektorama, ena Raetherjevih konstruiranih identitet. Skupaj tvorijo hibridno formacijo avtorstva, imenovano aLifveForms, ki sestojijo iz mnogih vej življenja, med njimi tudi Transformellae. Te so se prvič pojavile leta 2010, da bi raziskale reproduktivne tehnologije in možnosti za reproduktivne prihodnosti onkraj horizonta ReproNormalnosti.

Mešana resničnost Cinis‘ Forking [4.4.6.10.1] predstavi rituale Transformell v Ikealnosti in pripoveduje o njihovi mutaciji v novo različico – Transformella cinis. Transformella prinašajo prepotrebni poseg v narative in mite, ki predstavljajo temelj reakcionarnih politik in naraščajočih sil ponovne tradicionalizacije, ter spletajo življenjsko nit, ki povezuje reproduktivne in ekološke skrbi, da bi »skomunirale« (communeer) metabolizem za bivanje primernega sveta.

Kuratorka: Tjaša Pogačar

Transformella je Umetna Identiteta, »SelfSister« in AlterIdentitetna aLifveForm. So prve v veji življenja Transformellae. Leta 2015 so se razcepile v Transformella malor in začele posegati v t. i. Ikealnost v lokalnih trgovinah, kjer se množično reproducirajo izdelki za dom in družinski modeli. Od takrat so se pojavile v različnih Ikealnostih v Berlinu, Varšavi, Hamburgu in Düsseldorfu. Leta 2021 so zapustile svoje starejše Sebstvo kot iz pepela rojena in nekrotizirajoča Sinkamme, Transformella cinis.

Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
t: +386 (0)1 241 3800

e: info@mglc-lj.si
www.mglc.si
www.bienale.si

Facebook Twitter Instagram